top of page
MBSR-kurssi

TYYNI MIELI JA STRESSINHALLINTA MBSR

MBSR -kurssi (Mindfulness Based Stress Reduction) tietoisuustaidot

 

En jaksa, en pysty keskittymään, enkä aina löydä merkitystä arjessani. Ajatukseni harhailevat ja yritän suorittaa.

Olen kiinnostunut meditaatiosta, syvällisestä itsetutkiskelusta ja siitä, mitä "mielen pinnan alta" löytyy.

Tunnistatko itsesi toisesta näistä hyvin erilaisesta kuvauksesta? Ihmiset päätyvät hyvin erilaisista lähtökohdista MBSR-kurssille, mutta toive tietoisempaan läsnäoloon yhdistää monia.

 

Kiireen ja kuormituksen keskellä on vaikea välillä pysähtyä ja olla läsnä rennon keskittyneesti. MBSR:n yksinkertaisilla harjoituksilla, uusien näkökulmien kokeilemisella sekä tyynempää ja selkeämpää mieltä tukevilla tulkinnoilla stressaavista asioista pystytään kehittämään oman tietoisen läsnäolon taitoja, eli mindfulnessia.

Mikä on MBSR -kurssi?

Tyyni mieli ja stressinhallinta MBSR -kurssin avulla voimistat tietoisuustaitoja: mm. kykyäsi havainnoida ja tiedostaa, kun huomiosi lähtee vaikkapa ajatusten, tunnemyrskyjen tai stressin mukaan, ja tuoda tilanteeseen tyyneyttä ja selkeyttä.

Kurssi kestää kahdeksan viikkoa - sen on todettu olevan riittävän pitkä aika päästä aloittamaan tietoisemman läsnäolon matka ja havaita mahdollisia pysyvämpiä muutoksia, vaikka muutos ei ole varsinainen "pakonomainen" tavoite MBSR -kurssilla. 8 viikkoa mahdollistaa riittävän paljon mindfulness-harjoitusten toistoja, jotta aivomme voivat muodostaa uusia hermoyhteyksiä sekä käytäntöjä jokapäiväisessä elämässä syvällisempää läsnäoloa varten eri tilanteissa.

MBSR eli Mindfulness Based Stress Reduction on tunnetuin ja tieteellisesti tutkituin mindfulness-kurssi. Sen on todettu auttavan ihmisiä käsittelemään mm. stressiä, kipua, uniongelmia, ahdistusta ja masennusta. Se on myös suora väylä syvälliseen hidastamiseen sekä itsetuntemukseen. Se on myös turvallinen ja ohjattu tapa aloittaa meditaatioharjoitus. Jos mindfulness ei ole sinulle vielä kovin tuttua, luethan mindfulness -sivulta perusasioita aiheesta.
 

Kurssin kokoontumiset pidetään ryhmämuotoisena - ryhmässä oppiminen ja harjoittelu on keskimäärin tehokkaampaa yksilöharjoitteluun verrattuna, jonka lisäksi se luo läpi kurssin kantavan tukiverkoston ja kanavan jakaa kokemuksia. Ryhmäoppiminen ei ole kuitenkaan MBSR-kurssilla aivan sitä mihin koulussa tai työelämän ja vapaa-ajan kurssituksilla olet saattanut tottua. Tietoinen läsnäolo, hyväksyvyys, tavoitteettomuus sekä tuomitsemattomuus leimaavat oppimismuotoa niin vahvasti, että se on yleensä kokijoilleen rauhallinen ja tuore tapa oppia uutta. Suurin osa kurssin sisällöistä tehdään kuitenkin yksin yhteistapaamisten ulkopuolella. Kurssin ajan mindfulness-ohjaajasi Joonatan tukee sinua niin ryhmässä kuin henkilökohtaisestikin.

MBSR-kurssin sisältö

Kurssin pääsisältö keskittyy kehittämään ja syventämään itsetuntemustasi kehon, ajatusten ja tunteiden näkökulmasta sekä mahdollisesti auttaa sinua löytämään näiden selkeämmät yhteydet toisiinsa. Kurssilla tehdään erilaisia mindfulness-harjoituksia, meditaatioita, keskusteluja sekä jaetaan tietoa keskittymiskyvyn kasvattamisesta, stressinhallinnasta sekä tietoisesta tavasta vuorovaikutuksesta muiden kanssa. Jatkuva kotiharjoitus on oleellinen osa kurssia, hidastamista ja taitojesi kartuttamista. Tietoisuustaitojen tuominen arkipäiväiseen elämäämme on keskiössä, joten se ei ole vain tiettynä aikana tehtyä harjoitusta kuten vaikkapa juoksulenkillä käynti.

Kurssi muodostuu kahdeksasta viikottaisesta 2,5 tunnin etätapaamisesta ryhmän kanssa sekä yhdestä puolen päivän etäretriitistä. Tapaamisissa käyt läpi teoriaa, teet yksin ja yhdessä harjoituksia ja jaat halutessasi ajatuksia ja kokemuksiaksi. Kotona voit tehdä päivittäin kullekin viikolle suunnattuja yksinkertaisia kotiharjoituksia.


Mitä voin oppia kurssilla?


Voit oppia kurssilla oleellisimmat periaatteet ja taidot harjoittaa tietoisuustaitoja myös kurssin jälkeen päivittäisessä elämässä. Voit soveltaa kurssilla oppimiasi asioita käytännössä kaikkeen: harrastuksiin, liikuntaan, työhön, ihmissuhteisiin jne. Erityisen hienoa on, jos pääset soveltamaan taitojasi tämän hetken elämäntilanteesi haasteisiin tai hyvinvointisi avuksi. Kurssi ei ratkaise elämäsi ongelmia, mutta opit tuoreen suhtautumistavan elää ongelmien, stressin ja kiireen keskellä sekä ottaa itsellesi ja hyvinvoinnillesi aika, asenne ja työkalut.

Voit oppia useita erilaisia muodollisia sekä epämuodollisia mindfulness-harjoituksia ja meditaatioita, joissa on useasti keskiössä hengityksesi sekä tietoinen kokemuksesi juuri tästä hetkestä sen koko laajuudessa: miellyttävänä, epämiellyttävänä tai neutraalina.

Voit oppia tunnistamaan erilaisia tottumuksia ja tapoja itsessäsi, joita et välttämättä tiedostanut aikaisemmin. Opit ymmärtämään stressin fysiologista muodostumista sekä keinoja, joilla voit hallita stressiä sekä mielialoja paremmin. Paremman itsehallinnan ja ymmärryksen kautta voit ehkä tehdä uudenlaisia valintoja elämääsi koskien hyväksyvällä ja tuomitsemattomalla tavalla. Voit oppia myös tarkkailemaan itsekriittisyyttä, suorittamista sekä liiallista huolehtimista, jotka yleensä lisäävät stressiä jo valmiiksi stressaavaan elämään. MBSR:n käytännöllisten itseensä kohdistuvien metodien avulla sinnikkyys, ymmärrys sekä toimiminen meille itselle parhaalla tasolla on helpompaa.

 

Käytä tämä mahdollisuus oman jaksamisesi, hyvinvoinnin ja itseymmärryksen kehittämiseksi. Jos nyt ei ole aika hidastaa, niin milloin? Ilmoittaudu alta ilmaiseen etäesittelyyn Zoomin kautta.

MBSR Kurssimateriaali

- 8 viikon MBSR-kurssia varten tehty elektroninen kurssikirja, jonka voit halutessasi tulostaa. Sisältää jokaisen viikon teoriaosuuden sekä yksityiskohtaiset selostukset kotiharjoituksista.


- Kurssia varten tehdyt ohjatut meditaatioharjoitukset audiotiedostoina


- Kurssin ohjaaja on saatavilla kurssiin ja harjoituksiin liittyvissä asioissa myös kokoontumisten välillä


- Ryhmä voi jakaa halutessaan ajatuksiaan yhteisessä Whatsapp-ryhmässä

Etäkurssi-toteutus

Kurssin yhteiset viikoittaiset tapaamiset järjestetään Zoom-etäyhteyden kautta.

Tarvitset kurssia varten toimivan internet-yhteyden, web-kameran sekä mikrofonin. Sinun kannattaa asentaa Zoom-etäyhteysohjelma (ilmainen) ensisijaiseen laitteeseen jolla otat yhteyttä, sekä mahdollisesti varalaitteeseen jota voit käyttää jos ensisijainen ei jostain syystä toimi. Yksityiskohdat Zoomiin liittymisestä ja muista käytännön asioista lähetetään hyvissä ajoin ennen kurssin alkua.

Kiinnostuitko?

 

Jos kiinnostuit kurssista, lähetäthän sähköpostia joonatan@avaravalmennus.fi . Kerään riittävän monta kiinnostunutta, joille järjestetään ilmainen etäesittely kurssista ja lopulta itse kurssi. Sähköpostisi tai ilmaisessa etäesittelyssä käyminen ei sido sinua mihinkään. Koska kiinnostuneita kurssille tulee yleensä vähän kerrallaan, voi olla, että kurssin alkua pitää odottaa jopa kuukausia, jotta saamme kurssin käyntiin.


Ilmaisessa esittelyssä käydään läpi mitä kurssi sisältää, mahdollisia kysymyksiä sekä sitä, mitä kurssilla edellytetään osallistujilta. Etäesittelyssä käyminen tai henkilökohtainen konsultaatio ennen ilmoittautumista varsinaiselle kurssille on pakollista. Jos taloudellinen tilanteesi ei mahdollista kurssille osallistumista, mutta koet että kurssi sopisi sinulle, voit tulla mukaan maksa mitä haluat periaatteella. Olethan tästä mahdollisuudesta etukäteen yhteydessä.

MBSR

mitä on mindfulness.png
mindfulness asiakas

"Mindfulness on matka omaan sisimpään, ja Joonatan toimi sensitiivisenä ohjaajana. Mindfulnessista on ollut hyötyä oman sisäisen arvostelevan äänen vaimentajana ja muutenkin ajatusten virran selkiyttäjänä. Olen tutustunut meditaatioon turvallisella tavalla ja oppinut elämään enemmän läsnä jokaisessa hetkessä ilman ajatusten ähkyä"

Asta

OHJAAJAN ESITTELY

Joonatan Jääskeläinen

Mindful Academy Solterrenon ja MBI-TAC -kriteerien mukaan kouluttama mindfulness-ohjaaja ja Yoga Alliance sertifioitu RYT joogaopettaja. Lisää Joonatanin taustasta voit lukea tästä.

Mielen tyyneys, selkeys ja elämän eläminen tiedostaen läsnäolevan hetken sekä omat vaikuttimet, ovat asioita joihin uskon henkilökohtaisesti hyvin vahvasti. Ohjaan ja opetan muita, jotta voisin jakaa hyödylliseksi kokemani asiat ja osaamiseni muille ja olla heille parhaani mukaan avuksi.

 

En vie perille asti kädestä pitäen, mutta tarjoan mielenkiintoisia reittivaihtoehtoja tietoisen läsnäolon matkalla.

Lämpimästi tervetuloa MBSR-kurssille katsomaan elämää yhdessä avaralta tasanteelta!

Joonatan

Joonatan Jääskeläinen MBSR Avara Valmennus mindfulness
bottom of page