Haastattelin työpariani Hannele Savelaa Hannele'sYogasta, jonka kanssa perustimme Avara Joogan, yhteistyön jonka puitteissa pidämme Oulun keskustassa joogatunteja henkilöasiakkaille ja yrityksille. Avaran blogin sisältö tulee yhä sisältämään hyvinvointiin ja mindfulnessiin eli tietoisuustaitoihin liittyviä kirjoituksia, mutta nyt lisänä julkaistaan silloin tällöin kirjoituksia joogaan liittyen.
Haastattelin Hannelea hänen omasta polustaan joogaohjaajaksi, mietteistä joogan aloittamista miettiville sekä Hannelen näkemyksiä joogasta mindfulness-harjoituksena. Mukavia lukuhetkiä ja tervetuloa tutustumaan Avara Joogaan!
1. Kertoisitko omasta joogataustastasi ja siitä, mikä sai sinut kokeilemaan joogaa ja toisaalta jatkamaan sitä harrastajana?
Aloitin joogan lähes viisitoista vuotta sitten, odottaessani kuopustani. Joogaa minut sai kokeilemaan raskausajan epämukavuudet kehossa, erityisesti muistan että kaipasin lisää tilaa ja avaruutta hengitykselle ja ajattelin myös että raskausajan joogalla voisi lievittää ajoittain vaivanneita liitoskipuja. Ja näin kävikin. Joogan jatkaminen raskauden jälkeenkin tuntui luontevalta; se oli lempeä tapa palautua synnytyksestä, ja helpotti imetysajan yläselkäkipuja. Vuosien mittaan ajoittainen joogaharjoitukseni vakiintui päivittäiseksi elämäntavaksi ja koostuu nykyisin niin fyysisemmästä kuin lempeämmästä harjoituksesta. Joogapolkuni on edennyt hyvin orgaanisesti ja luontevasti, joogasta koituva kehon ja mielen hyvinvointi on motivoinut jatkamaan päivästä ja harjoituksesta toiseen.
2. Entäpä miten päädyit joogaohjaajaksi?
Joogan opettaminen tuli osaksi joogapolkuani noin kuusi-seitsemän vuotta sitten. Minun kohdallani kävi ehkä hieman erikoisesti niin päin, että oppilaat löysivät minusta opettajan ennen kuin itse ymmärsin että se on osa kutsumustani joogina. Ystävät ja kollegat, jotka tiesivät joogaharrastuksestani, alkoivat tavatessamme pyytää minua opettamaan heille joogaa. Huomasin näiden kohtaamisten myötä nauttivani suuresti opettamisesta ja kuinka sen välityksellä pystyin innostamaan yhä uusia ihmisiä löytämään joogan ja sen positiiviset vaikutukset. Saamani positiivisen palautteen rohkaisemana aloitin joogaopettajakoulutuksen v. 2019 Heartful Yoga Academyssä, mistä valmistuin joogaopettajaksi v. 2020.
3. Minkälaisesta joogasta pidät itse?
Pidän oikeastaan kaikenlaisesta joogasta! Olen ihmisenä varsin vaihtelunhaluinen, ja joogan erilaiset tyylisuunnat ja niistä oppiminen on valtavan inspiroivaa ja avaa aina uudenlaisia näkökulmia harjoitukseen. Opetan monipuolisesti sekä fyysisempää että lempeämpää hathajoogaa, flow-joogaa ja yin-joogaa. Tulevaisuudessa haluaisin lisäkouluttautua erityisesti yin-joogan ja kiinalaisen lääketieteen sekä äänimaljahoitojen maailmaan, sekä tutustua oman harjoituksen myötä erilaisiin embodied -menetelmiin ja kundaliinijoogaan.
4. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeintä joogan antia?
Joogan tärkeintä antia itselleni on ollut tunne kehon ja mielen tasapainosta, ja siitä tyynen lempeästä hyvästä olosta ja levollisuuden tunteesta, jonka joogaharjoitus antaa. Samoin astmaatikkona hengityksen keskeinen rooli joogaharjoituksessa, sekä varsinaiset hengitysharjoitteet, ovat selvästi lisänneet ja ylläpitäneet hengityselimistön hyvinvointia.
5. Joogassa on paljon erilaisia tyylejä, on fyysisesti aktiivisempia sekä rauhoittavampia harjoituksia. Miten löytää oikea tasapaino harjoitusten laadun, voimakkuuden ja toisaalta harjoituskertojen suhteen?
Tässä on mielestäni keskiössä oman itsensä kuuntelu -se että hakeutuu kohti sitä mikä tekee hyvän olon. Hyvän olon voi puolestaan saavuttaa monella tavalla, niin fyysisemmän harjoituksen myötä -kehon kautta- kuin meditatiivisemman harjoituksen myötä -mielen kautta.
6. Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka eivät ole vielä kokeilleet joogaa, mutta saattavat epäillä esimerkiksi notkeuttaan tai kehoaan? Onko jooga vain kauniiden ja urheilullisten ihmisten harrastus?
Jooga sopii kaikille, ikään ja fyysiseen kuntoon katsomatta. Lähde rohkeasti tutustumaan mitä kaikkea on tarjolla ja valitse tarjonnasta sellaista mikä kutsuu luokseen. Voit aloittaa pienin askelin käymällä yksittäisillä tunneilla kokeilemassa ja kuulostelemassa, minkä tyyppinen harjoitus tuntuu mieluisimmalta tai kenen ohjaajan tunnit resonoivat tällä hetkellä. Notkeus tai sen puute, kehon koko, muoto tai ulkonäkö eivät ole este joogaharjoitukselle. Joogaharjoituksessa itsensä ja toisten hyväksyminen, lempeys ja armollisuus ovat keskeisiä arvoja, ja olet riittävä juuri sellaisena kuin olet.
7. Mitä vasta-alkajien olisi hyvä ottaa huomioon joogapolkunsa alussa?
Aloittelijalle olisi hyvä muistaa lempeys ja kärsivällisyys uuden alussa. Jo 5 min harjoituskin on parempi kuin ei mitään! Jos aika, energia tai uskallus ei alkuvaiheessa riitä lähteä joogasalille tekemään täysimittaista harjoitusta, niin voit aluksi tehdä vaikka vain muutaman asanan olohuoneen matolla nettijoogasta ohjeita katsellen. Ja siitä se sitten lähtee, oma joogapolkusi 😊
8. Miten löytää itselle sopiva joogaohjaaja ja joogatyyli?
Itselle sopivin joogaohjaaja ja -tyyli löytyy kokeilemalla rohkeasti erilaisia tyylejä ja tunteja. Elämän varrella ja joogapolun edetessä sopivin joogatyyli ja ohjaaja voi myös muuttua. Vain muutos on pysyvää! Tai sitten saatat kokeilujen myötä huomata (kuten itse huomasin) että sinulle sopii usean eri joogatyylin yhdistäminen, jolloin voit nauttia sekä fyysisemmän että rentouttavamman harjoituksen hyvistä vaikutuksista.
9. Onko jooga mielestäsi vakavaa?
Mielestäni jooga ei ole vakavaa, vaan itse lähestyn sitä ilon ja lempeyden kautta. Nämä eivät kuitenkaan poissulje hiljentymistä ja harjoitukseen keskittymistä vaan kulkevat niiden rinnalla, toinen toistaan tukien.
10. Joogan laajassa piirissä on myös mystisempiä piirteitä mukana. Ovatko ne välttämätön osa joogan harjoittamista, vai onko esimerkiksi joogan ohjaajissa paljon eroja tämän asian suhteen?
Mystisyys ja erilaiset henkiset virtaukset ovat osa joogan laajaa kenttää ja saavat paitsi tietyissä joogasuuntauksissa, myös ohjaajien ja jooganharjoittajien henkilökohtaisten valintojen pohjalta erilaisia merkityksiä ja painotuksia joogaharjoituksessa. Mielestäni joogaa voi kuitenkin lähestyä myös hyvin käytännönläheisestä tai keholliseen harjoitukseen painottuvasta näkökulmasta, ja mystisyys ei ole edellytys eikä välttämätön osa joogan harjoittamiselle.
11. Olet tehnyt myös mindfulness-meditaatiota. Onko sinun tekemälläsi joogalla ja mindfulnessilla jotain yhtymäkohtia?
Näen ehdottomasti yhtymäkohtia joogan ja mindfulnessin välillä, etenkin siinä miten molemmissa pyritään tietoisen läsnäolon tilaan erilaisia mielen ja kehollisia menetelmiä käyttäen.
12. Millä tavalla suosittelisit kokeilemaan mindfulnessin tuomista joogaharjoitukseen?
Keinoja tähän on mielestäni monia, ja niistä voi kokeilemalla löytää itselleen parhaiten toimivat vaihtoehdot. Yksi vaihtoehto on liike, esim. flow -joogan tai fyysisemmän asanaharjoituksen avulla. Toinen on hengitysharjoitukset, joiden avulla saadaan tyynnytettyä keho ja hermosto tietoisen läsnäolon tilaan. Kolmas vaihtoehto on lähestyä läsnäoloa mielen kautta, vaikkapa alku- tai loppumeditaation avulla. Kaikissa vaihtoehdoissa ja lähestymistavoissa on mielestäni läpäisevänä ajatuksena ponnistelemattomuus, hyväksyminen ja armollisuus itseä kohtaan.
Lisätietoja
Hannelen Facebook: https://www.facebook.com/hannelesyoga
Hannelen Instagram: @hannelesyoga
Avara Jooga: Joogaa henkilöasiakkaille ja yrityksille Oulussa